Funksjoner kikkertsikte

Funksjoner kikkertsikte2018-03-26T08:47:17+00:00

Hva er et kikkertsikte og hvordan fungerer det?

Hvis du ikke vet mye om kikkert optikk, kan du bli litt skremt av den store variasjonen som er tilgjengelig i markedet. Hvilken type kikkert som er riktig for deg avhenger i stor grad av hva slags skyting du skal gjøre. For eksempel vil en hjortejeger og en «target shooter» kreve forskjellige typer kikkerter. Heldigvis kan vi gjøre valget enklere for deg.

Linsen

Den viktigste delene av kikkerten er linsen. Stort objektiv er bra. Den er lengst frem på kikkerten. Den sender lyset tilbake mot okulær objektivet, som er nærmeste øyet. De fleste riflekikkerter har linser som er dugg- og vanntette.

Hvordan virker kikkerten

Kikkertsikte fungerer på samme måte som et teleskop. Lyset som passerer gjennom objektivlinsen blir fokusert på et punkt inne i kikkerten. Okulær objektivet forstørrer deretter lyset fra navet. Bildet du ser når du ser gjennom kikkerten er det forstørrede lyset. Kikkertsiktet kommer også med et trådkors, som kalles en retikkel. Korset i kikkerten viser skytteren nøyaktig hvor skuddet vil treffe når det trykkes på avtrekkeren.

Forstørrelse, Parallax, vind og høyde regulering

Noen kikkerter tillater skytteren å vise mål med variable forstørrelser. For eksempel kan kikkerten la deg se målet på 3x til 9x forstørrelse. 3x forstørrelse betyr at du er i stand til å se målet tre ganger større enn du ville gjort med det blotte øye. Ringen brukes til å justere forstørrelsen.

De fleste produsenter setter kikkertene sine på 100 yard (91.4m) fokus. Dette betyr at, som standard, med sikte på et mål 100 yards borte vil gi et klart bilde. Når du endre forstørrelsesinnstillingene, kan det føre til en parallax feil. Dette er når målet endres og du endrer plasseringen av øyet. Rifla holdes helt stille, men et skifte i din posisjon ville gjøre at det ser ut som målet er borte. Parallax feil blir bare et problem ved større forstørrelser og er ikke et problemer for de fleste jegere. Noen produsenter produserer kikkerter med variabelt objektiv for å kompensere for parallax feil.

Kikkertsikter har også kommet med flere juseringsmuligheter som lar deg justere kikkerten slik at den passer perfekt til rifla. Vind justering og avstandjustering er de to justeringene som påvirker siktingen i kikkerten. Vind justering forandrer de horisontale innstillingene mens avstand justering endrer de vertikale innstillinger.

Hoveddelen av kikkerten er kjent som røret. Det er to normale diameter størrelser for et kikkert rør: 30 millimeter eller en tomme. Du bør være klar over diameteren på kikkerten eller røret, slik at du bruker de riktige monteringsringer for å feste kikkerten til rifla.

Kikkertsikte eller andre sikter.

Før du går videre, er det ett punkt som krever en avklaring – det finnes mange mennesker som blander kikkertsikter med andre siktemidler. Som en tommelfingerregel bør du huske at kikkertsikter tilbys ofte med forstørrelse, mens andre siktemidler ikke har det.

Andre siktemidler tjener kun for å lette skytterens mål plassering. Stålsikter, diopter sikter, rødpunkt kikkerter og laser sikter faller alle inn under denne kategorien.

Kikkertsikter, på den andre siden, forenkler mål plasseringen. Den bringer målet nærmere skytterens øye, slik at en kan sikte mere nøyaktig.

Fordeler med et kikkertsikte

Forbedret nøyaktighet

En åpenbar fordel med å bruke en kikkert på rifla er at du vil være i stand til å finne målet ditt lettere. Dessuten er det mye enklere å sikte på målet med en kikkert med trådkors enn det er med en rifle med stål sikter. Du vil også føle deg mer trygg når du bruker et kikkertsikte. Etter hvert som en blir mer erfaren, vil en klare å utnytte kikkerten til sitt maksimale potensiale, noe som vil gjøre deg til en bedre skytter sammenlagt. Dette er trolig grunnen til at de fleste proffene foretrekker kikkertsikte i stedet for andre siktemidler.

Styrking av selvtilliten

Det å tenke seg at du er en sofistikert snikskytter som bruker rifle, kombinert med den rette kikkerten styrker selvtilliten din. Dersom du derimot er usikker og redd for at du kan gjøre noe galt, påvirker det selvtilliten din negativt. Dersom det er en konkurranse, kan det føre til at du treffer dårlig. Dette er den tilliten som en rifle med en god kikkert kan gi skytteren. Kikkerten bringer målet så nær deg at du er i stand til å velge akkurat hvor du ønsker å plassere skuddene! Med andre ord, du føler at du har kontroll over hele situasjonen.

Lange skudd

Med erfaring blir du flinkere til å skyte med rifla. Du ønsker å skyte på lengre avstander og med dødelig nøyaktighet. Etter hvert blir stål siktene for dårlige og du klarer ikke å finne målet med bare øynene. Det er da du vet at du trenger en snikskytter kikkert. Siden det bringer objektene mye nærmere blir du i stand til å sikte og treffe målene lenger unna. Faktisk, moderne sniper kikkerter lar deg justere okulær til å matche synet ditt, slik at du slipper å stresse med briller på skytebanen!

Kikkertsikte kjøpsguide:

Hvordan velge riktig kikkert

Å kjøpe det perfekte kikkertsikte er ingen enkel oppgave, men når du er ferdig med å lese denne teksten, vil du ha en god oversikt over det grunnleggende, og de tingene du trenger å huske på når du går ut for å kjøpe en kikkert. Forresten, det er mye å lære. Dette skal du se etter i et kikkertsikte:

Forstørrelse

Forstørrelsen, er et mål på hvor mye større en gjenstand vises gjennom kikkerten sammenlignet med det blotte øyet. En 10x forstørrelse betyr at målet vises 10 ganger nærmere, så hvis målet er 100 meter unna, vil du være i stand til å se det som om det var bare 10 meters hold!

Kikkertsiktet kan ha enten fast eller variabel forstørrelse. Hvis du bruker en variabel forstørrelse på kikkerten, er det normalt å anbefale at du starter med en lavere forstørrelse, ettersom en for høy forstørrelse for et nært hold, vil begrense synsfeltet og redusere lyset inn i kikkerten, noe som gjør skuddet vanskelig! Her er noen tips om hvordan du velger riktig forstørrelse på kikkerten din:

Forstørrelse: fordeler og ulemper

Variabel forstørrelse   3-9x og der omkring:

Allsidighet gjør at den dekker en rekke distanser, lys, terreng og værforhold. Ikke like pålitelig som fast forstørrelse.

Fast forstørrelse f.eks 3x, 4x osv. :

Større pålitelighet og enkel å bruke, f.eks en .22 rifle med en fast 4x forstørrelse.

Bruken er begrenset til én type forstørrelse så det er ingen mulighet til å endre forstørrelsen.

Synsfelt (FOV)

Dette refererer til området som er synlig gjennom rammen fra høyre til venstre på en 100 meters avstand. Vanligvis anbefales et bredere synsfelt for et bedre resultat. Synsfeltet endres med forstørrelse – det blir mindre etter hvert som du øker forstørrelsen. For eksempel kan en 3-9x variabel kikkert (som er flott for jakt eller observering) ha en 10m FOV på 3x, men på 9x, kan FOV redusere til under 5m.

Objektivets diameter

Objektivets diameter avgjør hvor mye lys som kommer til å gå inn i kikkerten, og hvor effektivt lyset vil bli overført over til okulæret.

Jo større diameter, jo større mengde lys slipper inn i kikkerten, slik at du er i stand til å kunne bruke den i skumring eller dårlig belysning. Men objektiv diameter størrelse, fra de mindre 32mm, til mellomstørrelse 40mm til større 50mm, kommer med sine egne fordeler og ulemper. Det er lett å plukke det største objektivdiameter hvis vekt ikke har noen betydning. For de fleste jegere, vil en 32mm til 40mm objektiv diameter slippe inn tilstrekkelig med lys.

Siktet

Siktet sitt formål er å sikte riflen mot målet. Det er et stadig økende utvalg av stiler tilgjengelig, og det er vanligvis opp til dine preferanser hva du velger. Siktet hjelper skytteren i å estimere avstand / område og rekkevidde.

Den mest vanlige formen for kikkertsikte er trådkors, som kan være tynn eller tykk.

Merk at «subtention» er mengden fysisk plass dekket opp av trådkorset på et mål, dvs. et omfang på 0,1 tommer på 100 meter og en 7x forstørrelse dekker opp 0,1 tommer av målet ved disse innstillingene.

Det finnes flere andre typer trådkors tilgjengelig i markedet, som nevnt ovenfor, og en meget komplett guide kommer her. De mest brukte er oppført nedenfor:

Reticle type

Duplex

Beskrivelse

 • Den retikkelen er tykk nærmere omkretsen og tynner ut i sentrum.
 • Normalt laget av slitesterk wire som er flat nær omkrets for å øke tykkelsen.

Fordel

 • De tykke linjene er lettere å se, mens tynnere sentrum gir presis sikte.

Mil-Dot

 • Kan sammenlignes med duplex, men kommer med mil prikker (mil = milliradian, en vinkelenhet) på senteret for å hjelpe med avstand / område evaluering
 • etset glass trådkors gjøre det lettere å inkludere flere former på omfanget som prikker og sirkler.

Denne har alle fordelene som med en duplex retikkel, men har den ekstra muligheten til å vurdere rekkevidde og avstand.

Etset glass

Opplyst kors

Denne fordelen oppveier spørsmålet om mindre holdbarhet i forhold til trådkors, samt noe tap av lys forårsaket av glasset reflekterer noe av lyset.

Øker synligheten av trådkorset i dårlig lys / mørke forhold, selv om visse high end scopes ikke krever at denne funksjonen skal være synlig i disse forholdene.

Trådkors kan være tent ved hjelp av en batteridrevet LED eller via fiberoptisk / Plastic lys rør eller ved å bruke tritium som ikke trenger batteri.

Parallax justerbar.

Parallax justering lar deg fokusere mer presist på fjerne mål ved svært høy forstørrelse. Det er viktig når du fokuserer på avstander som er mere enn 100 til 150 meter, spesielt ved bruk av høye forstørrelse som 10x eller mer, der selv den minste siktefeil kan føre til betydelig unøyaktighet. Parallax justeringer er normalt på kikkerter med stor forstørrelse, selv om noen av de dyrere modellene kommer med en side fokus som er mer praktisk og lettere å håndtere.

Avstand justeringer

Avstand justering er viktig for nøyaktig målretting, spesielt i konkurranser. De største tårn benyttes til å justere trådkorset til riktig sted i kikkerten. Dreiehode er til stede i midten av røret av kikkerten. De fleste kikkerter er laget med ¼ intervaller i tårnet, som er pålitelige tårn for de fleste kikkerter, selv om 1/8 intervaller tillate mer presise justeringer.

100 meter er optimal avstand for de fleste kikkerter. Dersom målet er en tomme for lav ved den avstanden, må en kikkert justeres ved 4 klikk i retning av “opp” pil på tårnet.

Høye tårn er mindre ønskelig i jaktmiljøer hvor de kan få skade eller bli slått i skog / busk, slik at jakt kikkerter kommer normalt ikke med slike tårn.

Tube diameter, lengde og vekt

Rør diameter, lengde og vekt av kikkertsiktet innvirkning både dens effektivitet og bærbarhet. En en-tommers rør diameter er tilstrekkelig til å håndtere de fleste situasjoner. Kikkerter med 30 millimeter rørdiameter er mer robuste og kan justeres mer ved hjelp av tårnet, noe som er nyttig når du bruker høyere forstørrelse eller skyting på lengre avstander.

Vekt og lengde er avgjørende for de som trenger en lett rifle. En lett rifle vil være uhåndterlig hvis du kombinerer den med en tung kikkert.

 • Ikke kombiner lette rifler med tunge kikkerter
 • Stor rørdiameter er bra når en kombinert høy forstørrelse eller skyting på lengre avstand.

Lys transmisjon

Dette er måling av det totalet lys som kan passere gjennom kikkerten. Bare de mest avanserte kikkerter kan oppnå en vurdering større enn 95%, mens de aller fleste bare klarer så mye som 90%, avhengig av forstørrelsen og objektiv størrelse.

Å ha en kikkert med god lysgjennomgang vil gjøre deg i stand til å jakte i skumringen, og vil gi deg et klarere, lysere bilde, selv under dårlige lysforhold. Det vil dermed styrke ditt fokus og målrettings evne, og gjør skytingen mye mer trygg. Dårlig overføring av lys resulterer i et diffust bilde, spesielt når skumringen setter inn, eller når forstørrelsen er stor.

Øyets avstand til kikkerten

https://lh3.googleusercontent.com

Dette er avstanden fra øyet til okulær objektivet (dvs. linsen nærmest øyet), når hele FOV er synlig gjennom kikkerten. Det endrer i forhold til kraften i omfang.

Øyeavstand større enn 12 cm er sjelden – verdien ligger vanligvis mellom 70 og 90 mm.

 • Det er viktig at øyets avstand til kikkerten er større enn rekylen av rifle,  ellers kan rekylen fra rifle føre til et skadet øye eller en stygg flenge over øyebrynet.

Exit Pupil

Større utgangsåpning vil gjøre hodet posisjon med hensyn til omfanget mindre viktig for nøyaktig målretting.

Exit Pupil Beregning

Exit Pupil = objektivets diameter / forstørrelsen

Enkelt eksempel: 10x forstørrelse på et 40mm objektiv diameter vil ha en utgangspupill på 4 millimeter.

 • En utgangspupill på 2 til 3 millimeter er normalt tilstrekkelig for dagslys mens minimum fem millimeter utgangspupill er nødvendig for jakt i svakt lys.

Linsebelegg

Et kikkertsikte må alltid være forseglet mot vann og tåke, og de fleste kikkertene dag kommer med belagte linser. Belegget tjener følgende formål:

 • Reduksjon av gjenskinn
 • Forbedret lystransmisjon
 • skjerpet kontrast

Objektivglass kvalitet og belegget er av større betydning enn antall belegg påført.

Repeterbarhet refererer til evnen kikkerten har til nøyaktig å skyte på målet gang på gang uten å kreve noen justering. Du må også vurdere hvor raskt kikkerten legger seg etter justering. En god  kikkert vil endre seg umiddelbart, mens billigere kikkerter kan trenge å skyte et par runder.

Kvalitet

Kikkertsiktet er en viktig del av våpenet, fordi det er kikkerten som tillater skytteren å nøyaktig å se hvor skuddet kan plasseres. Et upålitelig, lav kvalitet kikkert vil ødelegge sjansene for et nøyaktig treff, så det er tilrådelig å bruke så mye penger som mulig på ditt kikkertsikte. Lys overføring, linse glass og belegg er avgjørende i denne forbindelse, og det er flere produsenter som tilbyr gode kikkerter.